28 May 2024

Self Driving Challenge: een update

Sinds februari is een enthousiast studententeam van Fontys ICT aan de slag gegaan met de Self Driving Challenge (SDC) van de RDW. In deze unieke challenge krijgen studenten de kans om hun skills op het gebied van autonoom rijden te ontwikkelen en te strijden tegen elkaar. Hiervoor dienen zij een zelfrijdend voertuig opdrachten te laten uitvoeren op een circuit.

Dat de challenge ook écht een uitdaging is blijkt wel: het traject in aanloop naar de twee mijlpalen van de SDC (de test- en finaledag) verloopt niet vlekkeloos. Sieuwe Elferink, student en project lead van het Fontys team, vertelt: “De SDC is een ontzettend uitdagend project. In een paar maanden tijd moeten wij een volledig autonoom voertuig bouwen. Hiervoor hebben we beperkte resources (mensen en budget), terwijl we eigenlijk hetzelfde doen als bijvoorbeeld een Tesla die hier jaren over doet. Vanuit niets bouwen wij een volledig voertuig met software met zowel high-level (een AI-systeem die de beslissingen neemt) als low-level code (software die bijvoorbeeld het stuur- en remsysteem aanstuurt). Bijna onmogelijk in zo’n korte tijd. Het bedrijf Holk Metaal heeft ons geholpen met enkele mechanische onderdelen, maar de rest doen we zelf.”

Het doel van de challenge is om te voldoen aan de kennisbehoefte van de RDW. De organisatie houdt zich bezig met veiligheid en duurzaamheid van voertuigen; van ontwerp tot demontage of export. Op basis van de kennis die de studenten met hen delen kunnen zij leren waar ze op moeten letten bij de kwaliteit die autofabrikanten afleveren. “Het is heel gaaf dat onze kennis direct toegepast gaat worden in de praktijk. De RDW gebruikt onze kennis en informatie om hun eigen dienstverlening te verbeteren en de Nederlandse wegen veilig te houden. Zo dragen we dus bij aan de maatschappij”, aldus Sieuwe.

Op vrijdag 17 mei jl. vond de testdag plaats. Het team wist vooraf al dat het ze niet ging lukken om die dag volledig autonoom te rijden. Sieuwe: “Maar we hebben veel kunnen testen waardoor we toch een mijlpaal bereikt hebben. In het begin hebben we vooral wat reparaties gedaan aan het voertuig. Vervolgens was het tijd om de baan op te gaan en hebben we ons voertuig wel volledig kunnen testen met behulp van een afstandsbediening. Hierdoor konden we valideren dat het voertuig rijdt en betrouwbaar is. Daarnaast werkt onze noodstop perfect en is het voertuig gekeurd volgens de regels van de challenge. Kortom: de basis staat en dan maakt het niet uit dat niet alles vlekkeloos verloopt.”

Een professioneel team
“Tijdens de testdag hoorden we dat de RDW onder de indruk is van ons team. We delen onze tussentijdse learnings, waarbij we terugkoppeling kregen dat ze onze simulatieomgeving erg indrukwekkend vinden. Deze iteratieve omgeving, gemaakt in AI, herkent de weg en de verkeerssituaties. Dit is van belang tijdens de finaledag op 14 juni.”

Sieuwe geeft aan dat het studententeam vanaf dag één professioneel aan de slag is gegaan. “We hebben direct een taakverdeling met strakke planning gemaakt. Hierin hebben we ook tussentijdse mijlpalen aangegeven zodat we ook echt ergens naar toe werken. Dit verhoogt het teamgevoel en zorgt ervoor dat we scherp blijven op het einddoel: de finale winnen. Hoe gaaf zou het zijn om te kunnen zeggen dat je van andere hogescholen en universiteiten gewonnen hebt!?”

Het team kijkt ontzettend uit naar de finaledag. Naar aanleiding van de resultaten van de testdag is het de studenten gelukt om de AI-omgeving volledig werkend te krijgen. Met andere woorden: de weg kan herkend worden en het voertuig zou nu probleemloos tussen de lijnen van de weg moeten blijven. Elferink: “We gaan nog één keer terug naar de testbaan en dan zijn we er klaar voor. We zijn erg gemotiveerd en de teamspirit is er. Op de finaledag komt alles samen: maanden aan werk zit erin. Het gaat sowieso heel gaaf worden. We drukken op de knop en mogen dan niks meer doen. Ik zie het in feite hetzelfde als het lanceren van een raket: op een gegeven moment moet je loslaten en is de vraag: doet ‘ie het of doet ‘ie het niet? We gaan het zien; ons team heeft er het volste vertrouwen in.”

Meer weten over de challenge? Lees deze eerdere publicatie.

Bekijk ook deze video waarin het team zich voorstelt:

More news

24 September 2024
Studenten winnen prijs met Stolpersteine-app
Studenten winnen prijs met Stolpersteine-app

De zes Smart mobile-studenten die het afgelopen jaar de innovatieve Stolpersteine-app ontwikkelden zijn afgelopen week in de ...

Read more
10 September 2024
ICT-student Lucas bedacht ‘Airbnb voor parkeerplaatsen’
ICT-student Lucas bedacht ‘Airbnb voor parkeerplaatsen’

Of hij een grensverleggende denker is die de wereld gaat veranderen? Dat is wel de bedoeling, vertelt afstuderend ICT-student ...

Read more
6 September 2024
Eerste groep professionals van start met Accelerate IT
Eerste groep professionals van start met Accelerate IT

Afgelopen week gingen de nieuwe 18-weekse cursussen AI for Society en Data Driven Business Lab van start met een groep ...

Read more
To all newsitems
Curious to learn more about the InnovationLab? Get in touch!

Let's talk!